Business Intelligence

BI – Business Intelligence je rešenje za poslovno izveštavanje i podršku poslovnom odlučivanju. Cloud forma rešenja je pristupačna za kompanije bilo koje veličine i kupovne snage. Omogućava kreiranje unapred generisanih, ali i beskonačan broj izveštaja na zahtev kroz jednostavan korisnički interface i sa relevantnim poslovnim podacima. Intuitivan je i web orijentisan.

Materijali
Pogledajte materijale
Pitanja?
Najčešća pitanja
Kako do rešenja?
Kontaktirajte nas

O rešenju

BI je optimizovan sistem za izveštavanje koji omogućava da vrlo brzo kreirate i dobijete razne varijante izveštaja, iako imate ogromne količine podataka. Zahvaljujući cloud tehnologijama BI rešenje više nije rezervisano samo za velike kompanije, već je pristupačno za kompanije bilo koje veličine i kupovne moći.

Funkcionalnost

BI rešenja omogućavaju da podatke sakupite iz različitih izvora, da ih prečistite, konsolidujete, organizujete u logičke celine za izveštavanje i dostavite krajnjim korisnicima pogotovo menadžerima za podršku u odlučivanju.

Gore navedeni proces se zove ETL (Extraction, Transformation, Loading) proces i osnova je pri izgradnji ovih rešenja. Pomoću specijalnih alata SQL servera i baza podataka, ovaj proces se odvija automatizovano noću kada se puni datawarehouse odnosno skladište podataka. Proces izgleda ovako:

  • Ekstrakcija podataka – program preuzima podatke iz različitih izvora podataka (jedan ili više) kao na primer iz NAV-a, plan iz Excela, neki podaci iz Txt fajla, itd.
  • Transformacija podataka – preko alata se podaci čiste i sreduju npr. moguće je da u različitim izvorima imate različite šifre te je iste potrebno konsolidovati radi pravilnijeg izveštavanja. Takodje potrebno je odrediti šta će se koristiti u slučaju da su “null” vrednosti ili izuzeci.
  • Punjenje podataka (Loading) – u posebnoj bazi koja se naziva skladište podataka se podaci pune u pripremljene tabele sa strukturom za izveštavanje.
  • Kreiranje kocki – je faza u kojoj se preko definisanih modela ovi podaci pripremaju i svrstavaju u neke logične celine npr. prodaja, nabavka, finansije, proizvodnja, itd.
  • Konzumiranje izveštaja – preko web browsera, excela, moguće je pristupiti i analizirati pripremljene podatke. Izveštaji koje dobijate su analiza prodaje po prodavcima, profitabilnost kupaca, prognoza stanja kompanije itd.

Glavna karakteristika ovog sistema i kocki su dobro indeksirani podaci koji omogućavaju jako brze analize čak i da imate 100 miliona podataka. Bitno je naglasiti da vi, kao krajnji korisnici i menadžeri, sami kreirate izveštaje i analizirate poslovne transakcije.

Ekonomičnost

Ukoliko uporedimo varijantu korišćenja rešenja kao usluge u COMING cloud-u i instalaciju rešenja na vašoj infrastrukturi, dolazimo do zaključka da je rešenje nekoliko puta ekonomičnije u cloud-u, posebno ukoliko vam je potreban manji broj licenci. Ukoliko ste korisnik velikog broja licenci, rešenje isporučeno kao usluga u cloud-u je najmanje dupolo ekonomičnije od rešenja na vašoj infrastrukturi.

U slučaju korišćenja sopstvene infrastrukture potrebno je obezbediti serversku i storage infrastrukturu, Minimalni memorijski zahtevi su 14GB. Pored navedenog potrebni su domen serveri, ostala infrastruktura, inženjer sati za podešavanje sistema kao i kupovina SQL servera. Sa druge strane, korišcenjem usluge u COMING cloud-u, na raspolaganju vam je redudantna, bezbedna i pouzdana infrastruktura. Cena usluge zavisi od resursa i broja licenci u upotrebi što je čini predvidivom. Nema zastoja u radu zbog otkaza opreme, kao ni potrebe za zanavljanjem infrastrukture ili brigom oko kupovine licenci.

Ukupni troškovi za rešenje na sopstvenoj infrastrukturi se nikada ne sreću sa troškovima plaćanja usluge. Cloud je dokazano ekonomičniji način isporuke. Naš cilj je da za svoje poslovanje obezbedite optimalno rešenje sa opravdanom cenom. Ukoliko vas rešenje interesuje, spremni smo da vam predočimo sve troškove implementacije, održavanja i korišćenja rešenja za vaše poslovanje.

Materijali

Pitanja

Koliko je BI rešenje komplikovano za korišćenje?

Krajnji rezultat rada u BI-u je željeni izveštaj. Izveštaji se formiraju u Excel dokumentu koji je najčešće korišćen alat u poslovanju. Dakle, vrlo jednostavno.

Iz kojih sve izvora BI crpi podatke?

Iz bilo koje poslovne aplikacije koju koristite u poslovanju. Najviše ima smisla implementirati BI nad poslovnim ERP rešenjem.

Rešenja

Kako biste počeli sa korišćenjem poslovnih rešenja u COMING cloud-u potrebni su vam pristupni uređaji (bilo koji uređaji koje koristite u poslovanju – desktop, laptop računari, tableti, mobilni uređaji..) i internet konekcija.

U dogovoru sa vama definišemo funkcionalnosti rešenja koje želite da imate u startu, potreban broj korisnika i kapacitet infrastrukture kako bismo mogli da vam prikažemo iznos mesečne nadoknade koju biste plaćali za uslugu.

Konsultacije sa vama su nam potrebne i kako bismo definisali cenu implementacije rešenja za vaše potrebe. Za konsultacije popunite formu desno.

*

*